Citizen Kane/Shallow Grave

Datum: zo 05/03/17 | Aanvang: 16:30

Greed/Avaritia ( hebzucht )

Filmfestival in Antwerpen gecentreerd rond een bepaald hoofdthema en gericht op mensen met smaak. Per avond worden er telkens 2 films vertoond rond een bepaald subthema, van commentaar voorzien door de filosoof Greg Houwer. Deze eerste editie trapt af met ‘de 7 Hoofdzonden’. Voor meer informatie https://parallaxviewsite.wordpress.com.

Avaritia (hebzucht). Iedereen kent de mythe van koning Midas. Als koning Midas een wens mag doen van de god Dionysos, kiest hij dat alles wat hij aanraakt in goud mag veranderen. Pas als hij zijn eigen dochter en al het hem voorgezette voedsel in goud veranderd ziet, begrijpt hij dat hij te hebzuchtig is geweest.

Anders dan koning Midas, die de kans krijgt zijn wens ongedaan te maken, blijft de krantenmagnaat Charles Foster Kane (Citizen Kane) in de greep van zijn machtswellust en hebzucht: alles waar hij zijn hand op legt (inclusief de liefde), verliest binnen de kortste keren haar betekenis. Kane sterft moederziel alleen in zijn vervallen kluizenaarskasteel Xanadu, compleet vervreemd van de wereld. De film zoekt een antwoord op de vraag waarom het zo gelopen is en waarom Kane de slaaf bleef van zijn hebzucht. Het uiteindelijke antwoord is schrijnend: Kanes hebzucht vindt haar wortels in een ongelukkige jeugd en is eigenlijk één grote schreeuw om liefde.

Hebzucht kan ook op een veel trivialere manier groeien. Geen van de drie vrienden in Shallow Grave  is op zich hebzuchtig. Maar eenmaal de drie de hebzucht in elkaar aansteken, blijkt er geen houden meer aan — met alle bloedige gevolgen vandien…

Eten

Salade van geroosterde groenten

De kleur die volgens de christelijke traditie met hebzucht wordt geassocieerd is geel. En de meest kostbare vorm van geel is goud natuurlijk. Maar teveel goud betekent een lege maag, wat de mythische koning Midas alleen maar kon bevestigen. Daarom, en alleen daarom, gaan we jullie geen goud voorschotelen maar een goed gevulde maaltijdsalade van geroosterde groenten (niet alleen geel), granen en eetbare juwelen zoals granaatappelpitjes.

 

Regisseur: | Duur: min. | Land: | Jaar:


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share