Praktische Info
Vanaf april vertoont Klappei een nieuwe reeks Classics: Hollywood Icons. Elke 3de woensdag van de maand gaan we terug naar de Golden Age van Hollywood.

Woensdag 20 april 20u15 gaat de filmreeks van start met North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959). Meer info: http://www.klappei.be/?event=north-northwest

Hollywood Icons
De Golden Age was een periode in de geschiedenis van Hollywood waarin de filmsterren de plak zwaaide. Een film werd vereenzelvigd met de sterren die er in mee speelde. Zo ging men bijvoorbeeld naar een Cary Grant, James Stewart, of Bette Davis film kijken. Wie het had geregisseerd, geschreven, of wat nu eigenlijk de naam weer was van de film, dat deed er allemaal niet zo toe. De filmster stond volledig centraal.

De filmsterren hadden een imago dat onlosmakelijk verbonden was met hun rollen. Een zogenaamd screen persona. Dit in tegenstelling tot nu, waar elke acteur zo goed mogelijk zijn best doet om elke vorm van typecasting te vermijden. Humphrey Bogart, James Cagney of Paul Muni waren de gangsters, John Wayne de held van de western, Cary Grant de stijlvolle playboy. In elke film speelde de acteurs min of meer dezelfde rol. Het publiek identificeerde de acteur/actrice zo sterk met dit screen persona dat het niet vanzelfsprekend was om dit van zich af te schudden.

Getuige is James Stewart. Stewart stond bekend van films als Mr. Smith Goes to Washington en It’s A Wonderful Life waar hij de onverbeterlijke all American optimist speelde. De schok bij het publiek was dan ook immens wanneer Stewart opeens te zien was als gewelddadige en bittere cowboy in de Anthony Mann western Winchester ’73 of als obsessieve ex detective in Vertigo.

De rol van de klassieke Hollywoodster zou in de jaren ’50 stilaan onder druk komen te staan. Met de opkomst van het method acting onder invloed van acteurs zoals Marlon Brando, Montgomery Clift en James Dean werd er van acteurs opeens verwacht dat ze kameleons moesten zijn. Ze moesten zich aan elke rol kunnen aanpassen en in de huid kunnen treden van de meest uiteenlopende personages.Dit was voordien ongezien in Klassiek Hollywood. Een acteur had niet meer zijn vaste type en een film met een bepaalde filmster kon verschillende kanten uitgaan. Deze ontwikkeling betekende het einde van de klassieke iconische filmster.

Bij deze reeks richten we ons elke maand op één film icoon ten tijde van de Golden Age van Hollywood. We kiezen één van de hoogtepunten uit diens oeuvre, en vertonen die vervolgens op elke 3de woensdag van de maand. Een ideaal moment om te genieten van de pracht en praal van het oude Hollywood en tevens om deze geweldige acteurs te (her)ontdekken.

FacebookTwitterPinterestWhatsAppGoogle+Google GmailEmailPrintPrintFriendlyShare