
Korte Klappers – Vertoningsmoment Jonge Makers
Op 21 juni komen verschillende jonge en nieuwe film- en documentairemakers hun projecten voorstellen in onze zaal. Je kan de hele avond genieten van een reeks fictie en non-fictie kortfilms in Klappei. Hiervoor rekenen we niet ons normaal toegangstarief aan, maar een vrije bijdrage. Deze bijdrage zal aan het eind van de avond verdeeld worden onder de makers wiens projecten gespeeld werden.
De selectie bestaat uit een gevarieerd aantal kortfilms. Hieronder kan u de programmatie terugvinden, met daaronder de plotbeschrijving per kortfilm. De programmatie wordt in twee blokken verdeeld, met tussenin een pauze. Zo kan u zelf kiezen welke kortfilms u het liefst meekijkt en wordt u niet verplicht alles te bekijken. Het is niet mogelijk om voor maar één kortfilm de zaal te betreden.
De vertoningen worden niet voorzien van voorbesprekingen, Q&A’s of andere zaken. Enkel bij ‘In Between Borders’ wordt een korte introductie voorzien, omdat anders de inhoud van de kortfilm verloren gaat. Tijdens de pauze en na het tweede blok kan je in gesprek gaan met de makers van de kortfilms met een drankje aan onze bar.
Programmatie:
Deuren open om 19.00u
Start blok 1 om 19.30u
- ‘Tussen de Tijd’ van Freija Roos
- ‘Alopecia’ van Emma Felix
- ‘God, Jesus and me’ van Noa Smolders
- ‘Leven na de Spelen’ van Joline Delen
- ‘Sad Streets of Sanity’ van Phebe Van Hemelryck & Charlotte Jansegers
Pauze rond 20.45u
Start blok 2 om 21.00u
- ‘In Between Borders’ van Hava Masaeva
- ‘Dromen in Beton’ van Susanne de Heer
- ‘De Weg naar Parijs’: in het zog van Sam De Visser van Tuur Smeets
- ‘Our city pets, the pigeon’ van Matias Ramos ter Maat
- ‘Leven met de zeldzame huidaandoening Epidermolysis Bullosa’ van Marie Van Dijck
- ‘Leven met dementie op jonge leeftijd’ van Joey Verhelst
- ‘Muil’ van Jasper Vrancken
Einde vertoningen rond 22.40u
Deuren sluiten om 23.00u
De helft van de programmatie bestaat uit eindwerken van enkele studenten van de opleiding Journalistiek aan de AP-Hogeschool.
‘Alopecia’ van Emma Felix
Alopecia Areata is een ziekte waardoor de haren ineens uitvallen. Emma Felix, winnaar van de ‘News City Academy Awards’, maakte een reportage over vrouwen die met deze ziekte te kampen krijgen.
‘God, Jesus and me’ van Noa Smolders
Noa Smolders vertoont deze avond haar reportage over Amerikaanse zendelingen in de Mormoonse kerk van Antwerpen.
‘Leven na de Spelen’ van Joline Delen
In de reportage van Joline blikken 3 ex-Olympiërs terug op hun Olympische prestatie. Wat opvalt is dat ze het voornamelijk hebben over het leven nu, de uitdagingen waarmee ze te kampen krijgen na het uitvoeren van een topsport.
‘De Weg naar Parijs’ van Tuur Smeets
Tuur volgt doorheen zijn reportage een para-atleet zijn weg naar de Paralympische spelen.
‘Leven met de zeldzame huidaandoening van Epidermolysis Bullosa’ van Marie Van Dijck
De reportage volgt een gezin waarbij de mama geboren is met de zeldzame huidaandoening Epidermolysis Bullosa. Deze ziekte heeft ze doorgegeven aan haar eerste twee kinderen, wat vraagt voor heel wat zorg en aanpassingen. Daarom heeft het koppel besloten hun derde dochter via een IVF-traject te verwelkomen. Als kijker krijg Je een blik in het leven van een gezin dat omgaat met een zeldzame huidaandoening en de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan.
‘Leven met dementie op jonge leeftijd’ van Joey Verhelst
Joey toont in zijn reportage een blik in het alledaagse leven van een vrouw die op jonge leeftijd reeds te kampen krijgt met dementie.
Maar naast deze eindwerken zijn er ook een aantal projecten te zien in onze zaal die gemaakt werden door studenten van andere richtingen, Stampers (van Stamp Media) en zelfs eentje dat gedraaid werd in Hollywood.
‘Tussen de Tijd’ van Freija Roos
In onze herinnering is alles mooier, en maken we een mooier verhaal van ons leven. Scheppen herinneringen zulke hoge verwachtingen dat het heden tegenvalt? Film biedt de mogelijkheid om een kortstondig moment te vereeuwigen en de tijd stil te zetten. Wat is de waarde van het vastgelegde? Wat zijn de consequenties van het romantiseren van je herinneringen? Aan het einde van de eerste draaidag van deze film zijn alle spullen gestolen, inclusief het geheugenkaartje. De beelden zijn kwijt, en een reconstructie kan nooit even goed worden. Het licht is niet meer zo mooi, de woorden evenmin. Een intiem kijkje in het maakproces, waarvan de makers volop in het thema belanden.
‘Sad Streets of Sanity’ van Phebe van Hemelryck
Na het overlijden van hun ouders besluiten twee zussen naar Los Angeles te reizen om de laatste wens van hun ouders te vervullen. Maar onverwachts neemt deze trip een andere wending dan verwacht. Het hoofdpersonage Ginny begint waanvoorstellingen te krijgen en blijkt aan schizofrenie te lijden, een geheim dat ze nooit met haar zus heeft gedeeld.
‘In Between Borders’ van Hava Masaeva
In Between Borders is een cinematografische verkenning van de contrasten tussen twee thuisplaatsen: het levendige Antwerpen en het sereen rustieke dorp Mol. Het ervaren van een gevoel van thuis in beide plaatsen betekent leven op de grenzen van deze uiteenlopende werelden. De kortfilm biedt een poëtische blik op de unieke kenmerken van zowel de stad als het dorp, waarbij de essentie wordt gevonden in de subtiliteiten van zowel locaties als mensen. Het kernconcept van “sonder” – het diepgaande besef dat elk individu een rik en intrigerend leven leidt, los van onze eigen realiteit – vormt het kloppende hart van deze vertelling. Elk individu heeft zin eigen unieke reis, met eigen hoogtepunten, uitdagingen en innerlijke schoonheid. Door te focussen op de finere details van het stads- en dorpsleven, streeft de film ernaar een gevoel van diepe verbondenheid over te brengen, ondanks de ogenschijnlijke verschillen. De vraag naar de betekenis van plaatsen en hun onderlinge verbindingen weerspiegelt zich eveneens in de mensen die deze plaatsen bewonen. In het schijnbare individualisme schuilt een dieper collectief bewustzijn, dat de kern vormt van het menselijk bestaan.
‘Dromen in Beton’ van Susanne De Heer
We maken de wereld mee door de ogen van Jessie ogen. Het jeugdzorgsysteem is haar grootste antagonist, een antagonist die ze ontmoet in de vorm van levende karakters uit dit systeem. Jessie krijgt te maken met schoolmentoren, politie, jeugdzorgmedewerkers en pleegouders.
Het jeugdzorgsysteem van Nederland bevat een aantal elementen die we graag anders zouden zien. Tegelijkertijd doen de mensen in dit systeem hun uiterste best deze kinderen te helpen. Juist door deze individuen op een menselijke en eerlijke manier af te beelden streeft DROMEN IN BETON ernaar een dynamisch verhaal te vertellen, waarin beide perspectieven invoelbaar zijn. In deze film willen we het boze, maar krachtige meisje een stem geven, en een onbegrijpelijk verhaal vertalen naar een representatie waarin iedereen zich kan verplaatsen.
Het verhaal van Jessie is er een van velen. Daarom vinden we het belangrijk een kloppend verhaal te vertellen. Actrice en ervaringsdeskundige Emilia zal in de rol van Jessie kruipen, maar daarbij elementen uit haar eigen ervaringen meenemen.
‘Our city pets, the pigeon’ van Matias Ramos ter Maat
Matias vertoont de eerste 5 minuten van zijn Engelstalige documentaire over stadsduiven, wat voornamelijk gaat over hoe deze dieren eten vinden.
‘Muil’ van Jasper Vrancken
We sluiten de avond af met een Vlaamse horror kortfilm van Jasper Vrancken genaamd ‘Muil‘. In de film heeft Richard een ongewone fantasie: hij wordt seksueel opgewonden van het idee opgegeten te worden door een dier of monster. Via een contactadvertentie ontmoet hij de mysterieuze Max, waardoor hij de kans krijgt om zijn verdorven fantasie te vervullen. Lukt het Richard te ontsnappen aan zijn duistere verlangens?