Made in Italy
La Dante di Anversa presenteert twee films en een voordracht tijdens de 7 Dagen Sociale Film.
Eerste film, om 14:00: L’umile Italia door Pietro Marcello en Sara Fgaier (Italië, 2014)
De boerenwereld had respect voor ons landschap, had het getekend op zijn bewonderenswaardige ruïnes en had door de eeuwen heen de groeven van zijn geschiedenis gemaakt. Carlo Levi leerde ons dat achter die wereld, zo arm en ellendig, een eeuwenoude inhoud schuilging, duizenden jaren oud, bestaande uit regels en harmonieën. Er wordt gebruik gemaakt van fragmenten uit zijn boek “Een gezicht dat op ons lijkt”, waarin zijn optimistische blik in de dingen, in de ruimten zowel als op de gezichten van de mensen, het poëtische beeld leest van een volk in beweging, een koorwereld met zijn waarden van
harmonie, lijden, menselijkheid en gemeenschap.
Voordracht, om 14:20: Cristo si è fermato in città door Manuela Caianiello
Aan de hand van de werken van Carlo Levi en Ermanno Olmi, spreekt Manuela (in het Italiaans) over de boerenwereld in Italië.
Tweede film, om 15:00: De Klompenboom door Ermanno Olmi (Italië, 1978)
Ermanno Olmi’s De Klompenboom, winnaar van de Grote Prijs van het Cannes Filmfestival, is een ontroerende kroniek over een jaar uit het leven van vijf Italiaanse boerengezinnen aan het eind van de 19e eeuw.
Basiti is een trotse maar arme boer die een beter leven wil voor zijn jonge zoon dan werken op een boerderij. Hij stuurt de jongen te voet naar een school ver weg. Op zijn enige paar houten klompen, maakt zijn zoon iedere dag de lange tocht naar school. Alles gaat goed totdat zijn klompen beschadigd raken. Hout is schaars, net als geld, dus Basiti sluipt het bos van een rijke landeigenaar binnen om hout te ‘lenen’ om zo een nieuw paar te maken. Hij wordt betrapt en de rijke man besluit de arme Basiti zwaar te straffen.
De Klompenboom is een van de laatste meesterwerken van de Italiaanse neorealistische cinema. Olmi kreeg onlangs de speciale oeuvreprijs van het Filmfestival van Venetië.