Ga naar hoofdinhoud

MOM9*: Sea the Truth + interactief debat over oceanen en onze gezondheid

Als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten zijn over veertig jaar de oceanen en zeeën leeggevist. Wetenschappers zeggen het al jaren, maar er zijn nog steeds geen maatregelen genomen die het tij kunnen keren. De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monstrum: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in. En is het echt wel nodig zoveel vis te vangen en te eten? De fabel van de gezonde visolie is hardnekkig. Vissen krijgen de gezonde werkzame stoffen alleen binnen doordat zij algen eten. Dus waarom niet rechtstreeks de algen eten in plaats van grote hoeveelheden vissen doden voor een lepeltje visolie? De oplossing wordt gezocht in duurzame visserijprojecten. Maar vooraanstaande wetenschappers zeggen dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is.

Regie: Gertjan Zwanikken, Claudine Everaert | Duur: 60 min. | Land: Canada, Nederland, Azoren, Bonaire | Jaar: 2010

De documentaire is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Na de documentaire volgt een interactief debat over de oceanen, de vissen én onze eigen gezondheid, met o.a. met onder meer Dos Winkel (orthopedisch fysiotherapeut, natuur- en onderwaterfotograaf, oprichter van de SeaFirst Foundation en mede-oprichter van Artsen voor Duurzaamheid) en Staf Henderickx (huisarts, lid van Artsen voor Duurzaamheid en auteur van o.a. “Van Mammoet tot Big Mac”). Hoe goed is vis nu eigenlijk voor onze gezondheid? Wat met de aanbevelingen om meer vis te eten? Bestaat er zoiets als duurzame vis?

Organisatie: Artsen voor Duurzaamheid

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: Vrije bijdrage

Opgelet: aangezien deze avond niet georganiseerd wordt door Filmhuis Klappei zelf, kan er geen gebruik gemaakt worden van de 10-beurtenkaart.

* Dit is de laatste avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Datum

ma 6 jun 22
Expired!

Tijd

19:30

Meer info

Ik kom!

Plaats

Klappei
Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen
Ik kom!
Back To Top